Cocker Spaniel

Cocker Spanieln kommer ursprungligen från England där den främst användes för jakt av Morkullor. Därav namnet då engelska för morkulla är woodcock. Som med de flesta raser så har det ändrats i avel sedan ursprungsrasen, men fortfarande så används Cocker Spanieln till fågeljakt.

Den passar också som sällskapshund dock aktiv och behöver aktiveras gärna med agility eller annat där hunden får jobba tillsammans med sin ägare. Det är en vänlig men livlig och lekfull hund som trivs bäst i flock och brukar för det mesta komma väldigt bra överens med andra hundar.

En Cocker Spaniel hanne kan komma upp i en mankhjöjd på 39-41 centimeter och en vikt på 13-15 kilo, tikar mäter ungefär 38-39 centimeter och kan väga ungefär som hanhundarna.

Pälsen behöver vård som hos de flesta hundarna och trimmas bäst av kunniga personer eller så går du en kurs hur du bäst trimmar din Cocker Spaniel.

Utmärkande för denna ras är att man får frisera pälsen runt tassarna och hörselgång lite oftare än hos andra raser. Annars är det regelbundna bad och vanlig pälsvård som gäller.