Träna drag med hunden

shutterstock_117428005

Alla aktiviteter är roliga för din hund, så länge det är utefter deras egen förmåga. Drag är en rolig sport för alla hundar. 

Självklart måste man anpassa vad de ska dra. En liten hund kan inte dra lika mycket som ett muskelberg och andra har inte samma uthållighet. Bäst lämpade för att dra en riktig släde är spetshundar och riktiga arbetarraser såsom huskys och alaskan malamute. 

Du kan träna drag med bara en hund. Då handlar det om lättare träning som man kan göra nästan överallt. Du kan ge hunden en liten vagn att dra där du placerar ryggsäcken eller något annat: då får hunden känna att den hjälper till och uppskattar träningen desto mer. Vill du träna mer seriöst ska hunden träna drag med andra hundar för att lära sig samspel och kommunikation i flocken och med dig som står bakom i släden.

Börja smått genom att springa med hunden och utveckla detta till att springa bakom med en sele. Låt hunden få dra med dig. Här är det viktigt att man sätter på selen korrekt, annars får hunden det jobbigt och obehagligt. Hunden måste också lära sig rätt kommandon så den vet när den ska stanna, svänga eller öka takten.

dog sled_25197193

Under seriösa dragträningar är hundens tassar exponerad mot is, hård mark och sten. Skydda gärna hundens tassar med fodrat tyg, så kallade hundskor eller hundsockar, för att förhindra sår och skador. En hund som inte är skapt för hårda vintrar kan också behöva en väst om man planerar att vara utomhus länge.

Om du är seriös med dragning kan du prata med ett sportförbund för att få mer information om träningar, tävlingar och olika träffar. Du och hunden kan få ett gemensamt intresse som är hälsofrämjande för båda, plus att hunden får lära sig samspel och lydnad.

Tänk på att dragning passar bara en specifik sorts hund: gärna nordiska raser som är vana och klara sig bättre i låga temperaturer. Spetshundar brukar ofta blir bra draghundar, såvida de har storleken. En japansk spets eller shiba är för svag och har inte uthålligheten, med grönlandshundar eller en husky är byggd att dra en släde och arbeta flera timmar i sträck. De klarar minusgrader galant och älskar att känna sig behövd.